Tervetuloa kirjahylly-osioon. Tälle sivustolle olen kerännyt hyväksi koettuja tietokirjoja, joita oppilaat voivat lukea ja tehdä niistä lukudiplomin. Kirjat löytyvät tästä karusellista. Alla tarkemmat tiedot ja tehtävät.
Kirjassa esitetään mitä älyttömämpiä mitä jos… -tyyppisiä kysymyksiä maailmasta, johon kirjoittaja etsii järkeviä tieteellisiä vastauksia. Kirja on varsin humoristisesti kirjoitettu ja myös kuvitettu.
- Mitä tapahtuu, jos uit ydinvoimalan polttoainesauvoja säilytettävässä altaassa?
- Montako konekivääriä tarvitset, jotta voit niiden avulla leijuttaa itseäsi?
- Mitä tapahtuu, jos 15 Richterin asteen maanjäristys osuu New Yorkiin?
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Faktojen maailma - Hans Rosling
Kun meiltä kysytään maailman tilasta, vastaamme aina väärin. Jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut. Kansainvälisen terveydenhuollon professori ja rakastettu luennoitsija Hans Rosling – yhdessä Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin kanssa – esittelee 10 vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvamme. Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, meitä ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve. Faktojen maailma on inspiroiva ja hämmästyttävä tietokirja täynnä koskettavia tarinoita. Rosling jakaa tietonsa globaalin terveyden voittokulusta oivaltavasti, selkeästi ja viihdyttävästi.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Silta Äärettömyyteen, matematiikan inhimillinen puoli - Michael Guillen
Silta äärettömyyteen osoittaa, että jokainen pystyy lukemaan ja ymmärtämään vaikeina ja tavoittamattomina pidettyjä matemaattisia asioita. Matematiikalla on inhimillinen puoli, joka on jokaisen ulottuvilla.
Kirja haastaa itsensä - se esittelee modernin matematiikan ilman ensimmäistäkään kaavaa.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Vuonna 1884 ilmestynyt Tasomaa on ensimmäinen teos, joka käsittelee muissa kuin kolmessa ulottuvuudessa tapahtuvaa elämää.
Geometriaa harjoittava Tasomaan neliö tutkailee elämää pisteessä, suoralla, tasossa, kolmessa ja vieläkin korkeammissa ulottuvuuksissa. Hän miettii, miten korkeampien ulottuvuuksien elämää kuvataan alempien ulottuvuuksien olennoille ja joutuu vaikeuksiin, kun aikalaisensa eivät halua perehtyä hänen ajatuksiinsa.
Teos on kestänyt ajan ja nousut sekä tieteiskirjallisuuden että luonnontieteiden klassikoksi.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin - Stephen Hawking
“Tämä kirja jäi Stephen Hawkingin viimeiseksi. Sen lopussa hän muistuttaa meitä kyselemisen tärkeydestä, siitä, kuinka välttämätöntä on vapauttaa mielikuvituksensa, yrittää ottaa selkoa asioista ja ymmärtää, mitä täällä todella on tekeillä.” – Esko Valtaoja
Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Kuinka selviydymme planeetallamme? Aikamme tunnetuin tiedemies vastaa perustavanlaatuisiin kysymyksiin.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Kirjeitä nuorelle matemaatikolle - Ian Stewart
Kirjeitä nuorelle matemaatikolle kertoo sen, minkä maineikas matemaatikko ja matematiikan kansantajuistaja Ian Stewart olisi toivonut tienneensä nuorena. Hän käsittelee matematiikkaa filosofian ja käytännön kannalta ja kertoo mitä matematiikka on ja miksi kannattaa valita matemaatikon ammatti. Kirjeiden muodossa etenevä matematiikan kuvaus selvittää todistuksen ja logiikan suhteen, kauneuden merkityksen matemaattisessa ajattelussa, matematiikan tulevaisuuden, miten selviytyä matemaattisen yhteisön omalaatuisuuksista ja paljon muuta.
Ian Stewart on matematiikan professori University of Warwickissa ja saman yliopiston Matematiikan kansantajuistamisen laitoksen johtaja.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
E=mc² on Albert Einsteinin erityisen suhteellisuusteorian kuuluisa yhtälö. Se merkitsee, että energian (E) ja massan (m) välillä on yhteys. Galfard selittää kirjassaan Opi E=mc ² viihdyttävästi, selvästi ja perusteellisesti tämän ja muutaman muun Einsteinin teorian.
Tästä kirjasta on hyvä aloittaa, luettavuuden sekä sivumääränkin perusteella.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Do you think what you think you think?
Is your brain ready for a thorough philosophical health check? Really, it won’t hurt a bit…Is what you believe coherent and consistent? Or is it a jumble of contradictions? If you could design yourself a God, what would He (or She, or It) be like? Can you spot the logical flaw in an argument (even if it’s hiding from you)? And how will you fare on the tricky terrain of ethics when your taboos are under the spotlight? If all this causes your brain to overheat, there is a philosophy general knowledge quiz to round off with. Do You Think What You Think You Think? presents a dozen quizzes that will reveal what you really think and what it all adds up to (brace yourself: it might not add up to what you expected). Challenging, fun, infuriating - sometimes all at once - this book will enable you to discover the you you never knew you were. Think of it as an MOT for your mind.
Kirja on hauskalla tavalla kirjoitettu, se on täynnä pieniä (ja vähän isompiakin) logiikan, filosofian ja vähän teologiankin testejä.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Missä kaikki ovat? - Stephen Webb
”Missä kaikki ovat?” kysyi nobelpalkittu fyysikko Enrico Fermi lounaalla vuonna 1950. Hän oli laskeskellut päässään, millä todennäköisyydellä maanulkoisia älykkäitä sivilisaatioita on olemassa. Omassa kotigalaksissamme on jopa 400 miljardia tähteä ja koko näkyvässä maailmankaikkeudessa 400 miljardia galaksia. Tuntuu uskottavalta, että jossain tässä 14 miljardin vuoden ikäisessä kosmoksessa on tai on ollut vähintään yksi teknisesti yhtä edistynyt sivilisaatio kuin meidän. Miksei meillä ole ensimmäistäkään havaintoa maanulkoisesta elämästä?
Brittiläinen fyysikko Stephen Webb esittelee ja analysoi 75 erilaista tutkijoilta, scifi -kirjoista ja elokuvista peräisin olevaa ratkaisua tälle Fermin mukaan nimetylle paradoksille. Webb on laajentanut aiempaa 50 ratkaisua esitellyttä menestysteostaan 25 uudella vakuuttavalla ja nokkelalla ratkaisulla sekä täydentänyt aiempia.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Richard Feynman oli eräs 1900-luvun merkittävimmistä fyysikoista. Albert Einsteinin tapaan Feynman ei suuremmin välittänyt ympäristönsä ajattelusta, hän tavoitteli totuutta. Hän oli provosoiva pilantekijä ja jyrkän kärsimätön teeskentelyn ja tekopyhyyden suhteen.
Tässä kirjassa Feynman kertoo pistämättömästi elämästään tiedemiehenä ja käytännön piloja rakastavana tavallisena kaverina: hän harrastaa kassakaappien murtamista atomipommia rakentaessaan, roikkuu baareissa, soittaa rumpuja, piirtelee alastonmalleja ja tutkii kaiken aikaa mitä erilaisimpia ilmiöitä.
Yhdysvalloissa tämä kirja oli ilmestyttyään bestseller. Nyt nämä hauskat mutta raivostuttavat ja toisaalta kuitenkin lämpimän inhimilliset tarinat ovat jälleen luettavissa suomeksi.
Feynmanin omaelämänkerta on kaikissa toilailuissaan ja suorasanaisuudessaan hulvattoman hyvää luettavaa. Vaikka kirja ei suoranaisesti ole tietokirja, tiedettä ja sen tekemistä sivutaan luonnollisesti joka kappaleessa.
Diplomitehtävät: DOCX
Jääkiekon fysiikka - Alain Faché
Tässä teoksessa keskitytään jääkiekon fysiikkaan. Miten kauan voisi hehkulamppua polttaa keskivertopelaajan taklauksen voimalla? Miksi jää on liukas? Mikä on tärkein suojavaruste? Entä miten jääkiekko ylipäätään kehittyi ja mitä tekniikoita vaaditaan esimerkiksi jäähalleilta, jotta lämpimän vyöhykkeen kaupungeissa voidaan ylipäätään jääkiekkoa pelata?
Diplomitehtävät: DOCX
Nollan elämänkerta - Charles Seife
Babylonialaisten keksimä nolla oli intialaisille palvonnan kohde, mutta kreikkalaisille hirveä kauhistus. Länsimaissa seurattiin kreikkalaisten perintöä ja halveksuttiin nollaa, mutta lopulta siitä tuli erinomaisen hyödyllinen väline.
Nollan elämäkerta kuvaa lyhyesti ja helppotajuisesti nollan ja sen kaksoissisaren, äärettömän, historiaa ja vaikutusta. Matematiikasta kirja poikkeaa fysiikan ja kvanttimekaniikan puolelle – sielläkin nollan merkitys on ollut valtava. Kevyttä, mutta antoisaa tiedelukemistoa etsiville Nollan elämäkerta on mainio teos.
Tehtävissä kaksi ensimmäistä kuvaavat nollan keksimistä ja matematiikan historiaa. Tehtävässä 3 voi valita sopivan määrän nollaan liittyviä ongelmia liittyen niin luonnontieteisiin kuin teologiaan.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX
Avaruuden avainluvut - Martin Rees
Maailmankaikkeus näyttää olevan merkillisen tarkasti hienosäädetty sellaiseksi, että voimme olla olemassa. Sen rakenne ja kehitys riippuvat muutamasta kirjassa esiteltävästä suureesta (luvusta). Emme vielä ymmärrä, miksi noilla luvuilla on juuri tietyt arvot, mutta voimme kyllä tutkia teoreettisesti, mitä niiden muuttumisesta seuraisi. Osoittautuu, että joidenkin lukujen toleranssit ovat hämmästyttävän pieniä.
Diplomitehtävät: DOCX
Myös listassa olemattomasta kirjasta voi aina tehdä lukudiplomin. Tässä yhteen tiedostoon laitettu useita eri tyyppisiä tehtäviä, joista voi valita esimerkiksi 5-10 kpl.
DIPLOMITEHTÄVÄT: DOCX